Artikel afbeelding

Het nieuwe poldermodel

Polderen staat volgens oud-Hollands model voor compromissen sluiten en samenwerken. Vaak politiek getint. Polderen gebeurt echter iedere dag en overal. Niet perse in de polder, hoewel dit wel voordelen met zich meebrengt...

Thomas en Kilmann ontwikkelden al in 1974 een model met vijf stijlen voor tegenstrijdige belangen. De heren gaan ervan uit dat een conflict altijd een spanningsveld oplevert tussen assertiviteit en coöperativiteit. Waarbij assertiviteit staat voor je doelen bereiken en coöperativiteit voor je relatie goed houden. Deze twee belangen leveren vijf conflictstijlen op:

1. doordrukken (vechten, forceren, wedijveren): ‘My way or the highway’;
2. vermijden (ontlopen): ‘I will think about it tomorrow’;
3. samenwerken (exploreren): ‘Two heads are better than one’;
4. toegeven ( aanpassen): ‘It would be my pleasure’;
5. compromis sluiten: ‘Let’s make a deal’.

De laatste sinaasappel

Twee zusjes grijpen tegelijkertijd naar de allerlaatste sinaasappel in de fruitschaal. Vrijwel meteen beginnen ze elkaar te overtuigen: "Ik ben de oudste", "Jij hebt al een appel op", "Ik moet er nog van groeien". De meisjes besluiten allebei genoegen te nemen met de helft. Het jongste zusje perst haar helft uit en drinkt het sap, de schil gooit zij weg. Het oudste zusje raspt de schil van haar helft in het beslag van een cake. De binnenkant van de sinaasappel belandt in de prullenbak.

Het nieuwe Poldermodel

Wat is dan het nieuwe poldermodel? Kies voor je vergadering een locatie in de natuur. Want groen zorgt voor samenwerken = gebruik van schil en sap = zero waste!

Op May 4, 2018